Tjejjourens viktigaste uppgift – att stötta unga tjejer: ”Med oss kan man prata och känna sig trygg”


Skrivet av: Elin Nordlund

I Sverige finns det ungefär 60 tjejjourer, runt tio ungdomsjourer och dessutom ett par trans- och tjejjourer. Dessa jourer finns till för att skapa en trygghet för landets unga och för att kunna stötta när steget att ta kontakt med någon annan känns för långt bort.

– Ofta vågar man inte gå till myndigheter, då kommer man till oss istället, säger Therése Ekengren som jobbar på tjejjouren Indra.

Unga tjejer måste dagligen hantera ett väldigt hårt klimat, både på sociala medier och i skolan. Det finns också många tjejer som har det jobbigt hemma. Det är inte alltid man vill prata om det man varit med om. Det kan vara svårt att öppna upp sig för någon man känner. Det är ofta då som en tjejjour kommer in i bilden. Indra tjejjour i Sollentuna har funnits i över tio år och har sitt ursprung i en kvinnojour.

– Det började som ett projekt men vi märkte att fler och fler blev engagerade och då valde vi att starta en egen förening. Vi satt först tillsammans med kvinnojouren på ett skyddat boende men det blev för stökigt efter ett tag. Nu sitter på i Arena Satelliten i Sollentuna och vänder oss till tjejer men även unga queera och transpersoner, säger Therése Ekengren som jobbar på Indra tjejjour.

Hur har det ni jobbar med förändrats under de här åren?

– Det är stor skillnad. Nu har det blivit mer okej att prata om saker som vi tar upp. Dessutom märker man på de unga har mer koll på vad det innebär att samtycka och vilka värderingar som är viktiga.

Sociala medier och nätet – är det både på gott och ont?

– Ja det är det verkligen. På internet kan de ju hitta information väldigt enkelt. Sociala medier har bidragit till en helt annan hets än vad det var förut. Förut pratade vi om hur klimatet såg ut i media. Nu pratar vi istället mer om hur tillvaron är på sociala medier och vad det innebär att vara uppkopplad 24/7.

Besök tjejjouren Indra här.

Hur hanterar tjejerna det här?

– De har ofta en utarbetad strategi om de till exempel får en bild med stötande innehåll. Men när vi är ute och pratar i skolorna brukar vi försöka avdramatisera saker och ting. Vi berättar ofta lite avslappnat, för att visa att det går att berätta utan att mötas med oro eller att bli dömda, att man faktiskt kan anmäla många av sakerna de är med om.

Ni är en ideell förening. Hur får ni ihop det?

– Vi söker hela tiden volontärer. Det behövs alltid folk. Sen är det svårt att få ihop det ekonomiskt såklart. Vi får bidrag från kommunen men för att kunna anställa fler fasta medarbetare behöver vi egentligen mer hjälp ekonomiskt.

Indra har en chatt – besök den här.

Vad innebär det att vara volontär hos er?

– Vi rekryterar två gånger om året. Det måste vi göra. Vi behöver framför allt folk som kan sitta i chatten och ge stöd där. Vi behöver även mer folk som kan fungera som en personlig stödkontakt. Det innebär att man följer med som stöd vid besök på till exempel ungdomsmottagningen. Det kan också innebära att ringa samtal som den unga tjejen eller transpersonen kanske inte vågar ringa själv. Vi vill kunna erbjuda det här mycket oftare än vad vi kan nu. Det är ett utvecklingsområde för oss.

Varför är det så viktigt att tjejjourer finns?

–   Ofta vågar man inte gå till myndigheter, då kommer man till oss istället. Vi fungerar som en länk kan man säga. Hos oss kan man prata och känna sig trygg, och på så sätt eventuellt våga berätta för fler. Vi hjälper till att ta kontakt med myndigheter om det behövs. Vi kan till exempel ringa till socialtjänsten. Vi vill vara en trygghet för de tjejer och transpersoner som vänder sig till oss.

Vill du kontakta en tjejjour där du bor – här hittar du alla jourerna.