Johannas Deckarhörna – detta är den viktigaste ingrediensen i en bra deckare


Skrivet av: Elin Schönfelder

Om någon har koll på deckare så är det Johanna. Hon driver idag en av Sveriges populäraste deckarbloggar Johannas Deckarhörna med en trogen följarskara. Vi passar på att fråga henne om bloggande, deckargenren och sommarens bästa läsning!

Hur skulle du beskriva din blogg?

– Johannas deckarhörna är en bokblogg med stort fokus på nyutgivna böcker, jag försöker även spana in trender och rapportera om nya och kommande boksläpp. Majoriteten av de böcker jag recenserar är deckare, thrillers och kriminalromaner, men det blir även en bred mix av andra genrer – romaner, feelgood, historia, biografier osv. Den vänder sig till många olika typer av läsare.

Din bokblogg är nu en av Sveriges största – hur har du fått den att växa?

– Det känns stundtals ganska overkligt att Johannas deckarhörna på bara några år har fått så många läsare, det är både överväldigande och samtidigt väldigt kul. Jag försöker uppdatera bloggen så ofta som möjligt, helst dagligen. Att läsa mycket är en bra grund när det gäller att driva just en bokblogg, det gör att jag ständigt har nya böcker att recensera och tipsa om vilket håller läsarnas intresse vid liv. Sociala medier är också ett bra hjälpmedel för att nå ut och hitta fler läsare.

Vad är det roligaste samt svåraste med att driva en bokblogg?

– Det roligaste är kontakten med andra bokälskare. Mina bokbloggarkollegor är ett härligt gäng, stämningen är god och vänskaplig. Även på Instagram får jag kontakt med många andra som älskar böcker och det är roligt att kunna dela ett intresse med andra människor. Bokbranschen har också på senare år öppnat dörrarna för oss bokbloggare och influencers vilket resulterar i roliga evenemang och en hel del trevliga läsexemplar av nya böcker. Det svåraste med att driva en bokblogg är att hela tiden hänga med och hålla tempot. Får jag en lässvacka och lägger undan böckerna under några veckor blir det heller inte mycket att skriva om på bloggen.

Vad har du som bloggare för inflytande på svenskars läsande?

– Det är svårt att svara på, men jag hoppas främst kunna inspirera till att läsa. Rapporterna om att svenskarnas läskunskaper stadigt försämras är oroväckande. Om jag kan väcka inspiration och få fler att läsa mer känns det jätteroligt. Det spelar ingen roll vad du läser tycker jag, smaken är helt enkelt olika, det viktiga är ATT du läser. Jag tror att läsningen får oss att utvecklas genom de nya perspektiv berättelserna tillför. Jag tycker också att man ska ta sig en minut att fundera över en bok man har läst ut. Vad ville författaren egentligen förmedla med sig berättelse? Att reflektera är också något som utvecklar vårt tänkande.

Hur har bloggandet förändrat ditt eget läsande?

– Jag läser mer och snabbare! Bloggandet har också fått mig att upptäcka böcker jag kanske inte skulle ha valt tidigare, både genom tips från andra bloggare och förlag. Att hitta nya favoriter är alltid kul. Att skriva recensioner har fått mig att reflektera mer över innehållet i böckerna och hur de är uppbyggda. Numera funderar jag inte bara över om en bok är spännande, utan hur författaren har gjort för att åstadkomma spänningen.

Vad skulle du säga är de viktigaste ingredienserna i en bra deckare?

– För mig är det viktigt att berättelsen är trovärdig så att jag som läsare blir övertygad. Det får inte finnas motsägelser och det är viktigt att tänka på hur händelsekedjan ser ut så att inte viktig information och ledtrådar avslöjas för tidigt eller för sent i berättelser. Bra miljö och karaktärsbeskrivningar är också viktiga, liksom att försöka hitta sin egen story – något som sticker ut. Om alla delar är bra blir också helhetsintrycket starkt.

Efter alla deckare du har läst – vilken är din favorit?

– Att välja en favorit bland alla deckare jag har läst är svårt. “Och så var de bara en” av Agatha Christie är en väldigt skickligt konstruerad klassiker inom genren, den ligger mig varmt om hjärtat. Två favoriter bland våra nutida författare är Kristina Ohlsson och Camilla Grebe. Så gott som allt de gör är genialt.

Vilka böcker får man inte missa i år?

När du vänder dig om av Pernilla Ericson är en thriller som lämnar ett ovanligt starkt avtryck.

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson är vårens stora snackis, en psykologisk spänningsroman i världsklass som sålts till 30 länder.

Felsteg av Maria Adolfsson är den första delen i en ny deckarserie att hålla koll på.

Silvervägen av Stina Jackson är en mystisk, lite lågmäld spänningsroman som tar oss med till de djupa skogarna i norr. Missa inte den!