”Jag ser ansikten i allt” – Konstnären och författaren Maria Nil Imre-Andersson håller sig frisk tack vare sin bipolära sjukdom

Skrivet av: David Lublin

Hon har liknats vid en Jack Russel, arbetat nära Vedic Art´s grundare Curt Källman och tackar bipolariteten mycket för sin kreativa sida. Maria Nil Imre-Andersson är idag framgångsrik både som konstnär, föreläsare och författare. Hyllade färgsprakande målningar och spännande berättelser till trots så väljer Maria alltid familjelivet i första hand. Något som innebär att resor och utställningar utomsocknes sällan sker.

– Drömmen vore att få kontakt med en gallerist som hjälper mig med allt.

I 40 år gick Maria Nil Imre-Andersson runt och kände sig annorlunda utan att veta varför. En känsla som innebar både himmel och helvete – med stunder då kreativiteten flödade men som snabbt kunde utbytas till renodlade depressioner. Till sist fick hon sin diagnos – bipolaritet -, fick medicin och började förstå sig själv mer och mer…

Konsten är något Maria Nil Imre-Andersson haft med sig sedan barnsben. På lediga stunder satt hon med penna och papper, och när material inte fanns tillgängligt så använde hon tumme och pekfinger för att rita. På 70-talet flyttade Maria hemifrån och började gå på fristående kurser på Konstfack och andra konstutbildningar. Därefter kom hon snabbt i kontakt med krokistudier. För att få ihop till brödfödan arbetade hon bland annat som lärare, fritidsledare och receptionist. Konsten hade hon dock alltid inom sig – såväl dag som natt.

– Så fort jag kom åt så ritade och målade jag. Min bipolära sjukdom är inte den svåraste varianten men den har inneburit att jag ibland varit vaken dygnet runt. Då har jag jobbat på dagarna och målat på nätterna. Baksidan av sjukdomen är återkommande depressioner då jag har stängt av alla känslor och inte orkat med någonting.

Maria Nil Imre-Andersson

Du målar främst i akvarell och akryl. På 90-talet hände något revolutionerande med din konst. Berätta.

– Ja, jag blev tipsad om en kurs i Vedic Art, under en new-age kurs, och bestämde mig för att gå Vedic Art´s grundkurs. Sedan gick allt ganska fort… Kurserna i Vedic Art ska egentligen spridas ut under en viss tidsperiod men jag gick alla stegen i snabb följd. Förutom att jag målade själv så blev jag dessutom lärare, och har bland annat hjälpt Vedic Art-grundaren Curt Källman med kurser.

Vad skulle du säga att Vedic Art hjälpt dig med i din konstnärliga utveckling?

– Vedic Art handlar om ens egen utveckling inom konsten. Jag målar inifrån… Det händer att jag planerar min målning men den tar mig ändå till andra ställen. Jag kopplar bort huvudet och låter händer och armar jobba som de själva vill. I mina målningar finns mycket detaljer men jag vill alltid lämna min konst öppen och fri för betraktarens egna tolkning.

– Vedic Art genomsyrar allt – det är ett sätt att leva. Den får mig att släppa taget och måla alla mina känslor, där både sorg och lycka ingår.

Vilka tekniker använder du dig av?

– Jag målar med många olika sorters material, akrylfärg, akvarell, blandtekniker med bland annat strukturer, och med tempara och gouache-färg. Ibland oljefärg, men det är ett långsamt sätt att måla, och det luktar för mycket. Jag har inte gått någon traditionell kurs i akvarell, men jag har målat mycket med akvarellfärger. Men det blir nog ändå mest akryl där jag kan använda mina känslor omedelbart eftersom akrylen torkar fort. Jag använder även tempera och gouache.

Förutom konstnär så är du även författare till boken ”I länder bortom illamående”. Vad handlar den om?

– Boken handlar om mitt liv, och hur jag upplevt att ha Bipolär sjukdom. Jag berättar om vad jag varit med om ur ett annorlunda perspektiv, med mycket skratt och tokerier, och också alla dess motsatser.

Vad betyder det för dig att ha skrivit den här boken?

– När jag var 55 år fick jag diagnosen ”Bipolärt syndrom II”. Då fick många oförklarade, dramatiska och även traumatiska händelser och upplevelser sin förklaring. Under alla år så hade saker hänt, som verkat vara utom kontroll. Samtidigt tog de djupa depressionerna mer och mer av min kraft och mitt liv. 

– Insikten i att ha levt som Bipolär ända sedan tonåren, har varit en tudelad lättnad. Först kunde jag förstå varför så mycket oförklarligt som hade hänt. Sedan kom också den stora sorgen över alla förlorade år. År som innehållit snabba växlingar med djupa depressioner, och höga toppar i en virvel av händelser och kreativitet.

Läs mer om Maria Nil Imre-Andersson på hennes hemsida.

Boken är uppdelad i olika länder? Förklara.

– Upplevelserna under 40 års tid som Bipolär har i boken blivit kallade ”Länder”, som har varit upplevelser inombords som man har rest emellan. Länderna står för känslor och några exempel är ”Självömkansträsket” som berättar om hur man kan må dåligt av självkritik och nedvärderande av sig själv, ”Panikbergen” som beskriver panik och ångest, och ”Deppardyningarna” där depression är den genomgående känslan.

– Jag vill berätta om mitt liv, djupt inifrån den innersta känslan och jag försöker dela med mig av det som innehållit maniska perioder och djupa depressioner blandade med panikartad ångest. 

– Med fantasi och magiska landskap har jag velat berätta min historia, där det finns de som jag kallar ”Hjälpare”. I boken har jag försökt skriva humoristiska inslag, som oftast fått sitt uttryck i nya ord och ordlekar. Orden och ordlekarna är färgade av min bipolära personlighet med många vilda tankespår.

Du har en webbsida som heter ”Nilbild”. Vad finns där?

– Ett bildsystem med konkreta bilder som är tillägnat min son Emil och som innehåller bildkort med konkreta motiv i färg för kommunikations- och språkträning. Behovet av bilder för att kunna prata är stort för många människor och det har lett fram till att jag framställt en samling färgbilder, som man kan använda när man vill ”prata” med varandra eller vid AKK och kommunikativ träning och lek.

– Vi framställer bilder, tillbehör av olika slag böcker – bland annat sångböcker – och andra sorters kommunikationsmaterial, pecspärm, bildpärmar och kommunikationsmappar av olika slag för barn, tonåringar och vuxna som behöver bilder i sitt dagliga liv. Bilderna finns också som digitalt material på CD och det finns över 612 bilder i 32 olika områden/grupper.

Maria Nil Imre-Andersson är författare, konstnär, kreatör och föreläsare. Med jämna mellanrum har hon även öppen ateljé i Falun dit den som vill får komma för att prova på målning i akrylfärg, akvarellfärg, teckning eller att lära sig använda ytstrukturer i sitt måleri.

Hyllade färgsprakande målningar, spännande berättelser och föreläsningar till trots så väljer Maria alltid familjelivet i första hand. Något som innebär att resor och utställningar utomsocknes allt mer sällan sker. Hennes högsta konstnärsönskan känns därför naturlig.

– Jag har helt enkelt inte tid eller möjlighet att åka på utställningar över hela Sverige. Drömmen vore därför att få kontakt med en gallerist som hjälper mig med allt – från planering till utställning.

Läs mer om Maria Nil Imre-Andersson på hennes hemsida.

Här hittar du Nilbilders hemsida.

Här kan du hålla dig uppdaterad och följa Maria på Facebook.

Ta kontakt med Maria direkt på: maria.nil@nil.se