Birgitta Jonvall Alm klottrade tidigt i skolböcker och anteckningsblock — konstnären lämnade frisöryrket i fyrtioårsåldern för att ägna sig åt konsten


Skrivet av: harald nylund

Konstnären ser livet som en scen där olika saker utspelar sig — människan kommer in på en teaterscen från början och sedan löser olika scener av varandra. Birgitta Jonvall Alm har precis satt upp målarduken i ateljén och är redo att sätta igång. Aktuell härnäst är konstnären på Kulturveckan hos Eds församling vecka 9 med tema ”Änglamark”.

 

Birgitta Jonvall Alm växte upp i en arbetarfamilj där konsten lös med sin frånvaro. Konstnärskapet var inte ett tänkbart alternativ utan det var underförstått att hon skulle arbeta och tjäna pengar. Birgitta valde istället det mest kreativa yrket hon kunde hitta vilket blev frisöryrket. Efter en flytt till Häggvik började hon på en damfrisering och öppnade så småningom en egen frisersalong i Upplands Väsby. 1988 kände konstnären att hon ville göra något annat och gick en tvåårig textilutbildning till yrkesvävare på Komvux och senare 3 år på konstskola i Upplands Väsby.

 

Det här är Birgitta Jonvall Alm

 

Vad lärde du dig av frisöryrket? 

— I frisöryrket ingår färglära, form och teknik. Jag har läst färglära i alla mina utbildningar. Färg är jag rätt bra på och jag tycker att det är roligt. Jag tycker att stora, vackra blommor är helt enastående. Trots att blommor har så kort blomtid så är det spektakulärt när de slår ut. Det är fantastiskt att få vara där då och fånga känslan i det allra finaste ögonblicket.

— Frisöryrket är ett ansträngande och stressigt yrke. Man har ofta flera olika kunder på en och samma gång och ska samtidigt göra ett bra jobb, prata och vara trevlig och tillmötesgående.

Hur gick det till när du förstod att det var konsten du skulle ägna dig åt?

— När jag var liten så klottrade jag i mina skolböcker och anteckningsblock. Jag har alltid tecknat och konst har alltid funnits med mig. Att välja konsten som yrke är något som kommit successivt med åren. Tidigare i mitt liv fanns det inte riktigt utrymme för konsten på samma sätt som det gör nu.

— Jag har haft en stark drivkraft och alltid vetat om att jag vill hålla på med konst. Det är något jag inte kunnat blunda för. Jag har behövt lära mig om teknikerna och allt det praktiskt som hör konsten till. Till en början skulle jag ha ett yrke och någon form av utbildning och då föll lotten på frisöryrket.

Med dina bokmärkesänglar vill du förmedla hopp och fred. Du beskriver att du omger dig med konst som höjer dig och du vill inspirera betraktaren. Vill du utveckla detta?

— Det handlar ytterst om min inställning till livet. Jag har alltid varit lite av en sökare och läst mycket New Age-litteratur. Det finns så mycket att lära och saker förändras hela tiden. Min inställning till livet är att det är evigt och att vi endast byter kostym när vi lämnar jordelivet och sedan blir vi till något annat. Jag tycker att man ska ta vara på livet och se det vackra i det. Jag tror att det är bra att omge sig med sånt man tycker om. Man påverkas mer än vad man kanske kan tro. Det är bra att försöka tänka nytt och börja med sig själv, lyssna på sina medmänniskor och finnas där för sina vänner och sin familj.

 

”Flicka på väg”, Giclée (40 x 50 cm)

 

”Framtiden vaknar snart”, Akryl på duk (90 x 90 cm)

 

Du målar, syr, väver och skulpterar. Jobbar du periodvis? Berätta gärna lite mer om de tekniker du använder?

— Jag jobbar lite periodvis. Om jag börjar göra saker som är tredimensionella så påverkar det måleriet. Då vill jag få fram mer form så att det inte blir platt och jag vill se saker ur olika vinklar. Jag jobbar mycket med keramik och lera också. Betong är lite för tungt att hålla på med. Akvarell kan jag ta med mig var jag än går. Det finns en del praktiska skillnader med de olika teknikerna. Med akvarell behöver jag bara färger och papper, sedan är det klart att börja jobba. Men jag föredrar ändå att arbeta och skapa i min egen ateljé.

 

 

— Jag tycker att det roligaste är att få skapa själv och det är roligt att få se sina verk i ett nytt ljus på en utställning. Jag hade en utställning i somras på Sigtuna Kulturgård och det var i en stor lokal. Jag kommer ihåg att jag tänkte, ”wow”, har jag verkligen gjort allt detta? Det är så roligt med den fina respons man får av besökarna.

Har du några inspirationskällor eller konstnärsförebilder som haft betydelse för dig?

— När jag gick på konstskolan så hade jag en konstlärare från Rumänien som heter Dorina Mocan. Hon jobbade med akryl och hade ett symbolspråk som jag tycker mycket om. Hon är väldigt lyckosam själv och har åstadkommit mycket. Det var en ära att få ha henne som konstlärare.

— Jag inspireras av min trädgård med alla blommorna. Jag har gjort en liten fontän i fiberbetong och på sommaren hör jag vattnet porla när jag går förbi. Det är en fantastisk känsla och jag blir harmonisk av det.

Berätta gärna om några utställningar du varit på?

— När jag var i England var jag på Prerafaeliternas utställning i London. Det var så mycket romantik där och jag tänkte, ”YES”, det finns fler som känner som jag. Det finns fler som målar romantiskt och vackert. De var en förlösande känsla för mig. Jag förstod att det fanns en marknad för den här typen av konst.

— Jag vill även lyfta fram Lenas Keramik i gamla apoteket i Upplands Väsby. Där är vi fem konsthantverkare, med mig inräknat, som delar med våra varor. Det är ett mycket trevligt litet ställe.

 

”Magnolia”

 

”Skir skönhet”

 

”Skönhet i skymning”

 

Berätta gärna lite om din ateljé. Hur ser det ut där?

— Jag och min man bor i ett radhus från 1952. Vi har gavelhuset, så man kan komma direkt in i ateljén. Jag har hållit på med så många olika saker och har keramikgrodor, skålar, kuddar och småsaker till försäljning där. Vi har även tagit fram vykort av en del av mina bilder.

 

Birgitta Jonvall Alm

 

— Jag har hållit på med textil den senaste tiden och har gjort nåldynor som jag sålde flera av på en och samma gång. Jag har precis satt upp en målarduk i min ateljé och har lite idéer på saker jag vill göra. Där vi bor finns det en församling som har en konstutställning en gång om året, som kallas Kulturveckan. Jag och min man är båda engagerade och temat i år är ”Änglamark”. Vi är ungefär tjugo medlemmar i församlingens konstnärsgrupp. Det är en trevlig samvaro och vi har bra sammanhållning. Detta sker nu i vår under vecka 9. Jag är noga med att inte bedöma någon, alla som är med och ställer ut ska få ha samma förutsättningar till en bra plats. Det tycker jag är jätteviktigt.

 

Eds Församling

Lenas keramik

Facebook

Läs mer om konstnären på hennes hemsidor: 

www.birgittajonvall.se

www.almart-bja.se

Birgitta Jonvall Alm / Svenska Konstnärsförbundet